In Industriële sferen
Iedereen ziet wel bepaalde beelden voor zich als er over de industriële look gesproken wordt. Maar waar komt deze term eigenlijk vandaan en hoe kan ik deze sfeer in mijn eigen huis creëren?
Industriële Revolutie
De oorsprong van Industrieel Wonen komt uit die tijd. Door wetenschappelijke uitvindingen ontstond omstreeks 1850 de Industriële Revolutie. Het arbeidsproces transformeerde gigantisch. Er werden machines van ijzer gemaakt die op stoomkracht werkten. Tientallen jaren later beschikten we over elektriciteit en daarna volgde vele uitvindingen elkaar razendsnel op. De Industriële Look komt hier vandaag; van de fabrieksgebouwen en -interieurs van toen.
Materialen
Wat zag je precies in die oude fabriekshallen en industriële werkplaatsen? Zwarte kasten van ijzer, betonnen vloeren in wit- en grijstinten (de zogenaamde beton-look) en grote industriële lampen boven tafels, met de snoeren gewoon in het zicht. Houten werkbanken waaraan getimmerd en gesleuteld kon worden en bijvoorbeeld slijpstenen. Allemaal van degelijke, robuuste materialen waar goed mee gewerkt kon worden. Ze moesten tegen een stootje kunnen. Veel kleur werd er niet gebruikt. Deze spullen stonden ook niet bij mensen thuis. Dat was voor het werk en paste, ook letterlijk, niet in de huiselijke sfeer.
In een moderner jasje
Zoals bij veel dingen komt er vaak waardering voor bepaalde bouwstijlen, of kleding uit vervlogen tijden. Zo ook voor industriële meubels in huis. Tja, iets wat goed is… Met kleine aanpassingen, een kwinkslag en in een ‘jasje van nu’ zijn de industriële meubels goed in je huis, tuin of schuur te plaatsen. Met de robuuste en stoere uitstraling van toen, gecombineerd met handigheidje van nu zoals wieltjes, leuke handgrepen en in afmetingen die passen bij de huizen van tegenwoordig: Industrieel én vaak New Vintage dus.
Industrieel wonen
‘New’ omdat de meubels van Rootsmann bijvoorbeeld, nieuw gemaakt worden. Met een industriële, ‘oude’ uitstraling. De meubels zijn ook in een handzamer formaat gemaakt, ze hoeven inmmers geen dienst meer te doen in grote fabriekshallen. Dat is fijn; ze passen in de huizen van nu. Voor elke woning wat wils. Het fenomeen Industrieel Wonen is al een aantal jaar helemaal hip. Je kan geen woonblad openslaan of de termen Industrieel, Robuust, Stoer en Vintage schitteren je tegemoet. Op de plaatjes ziet het er allemaal prachtig uit.
Die ‘look’ wil ik!
Het zou lekker zijn als je die look 1op1 in je eigen huiskamer kan zetten… Maar dat willen we je toch niet aanraden. Het is belangrijk om je eigen sfeer en identiteit te behouden, zodat je huis als thuis aanvoelt. Dus combineer een mooi industrieel meubel met jouw eigen spullen.
In de oorsponkelijke industrie-look werden bijna geen kleuren gebruikt; dat is voor jouw huiskamer misschien ook niet helemaal de bedoeling. Schilder de muur achter die mooie industriële, zwarte kast eens in een mooie tint groen of okergeel en bewonder het resultaat. De combinatie maakt dat jouw new vintage kast als eye-catcher in je huis staat te pronken.
Ja, nog meer ‘industrieel’ in huis
Bevalt deze aanpassing je goed en wil je nog meer ‘industrie’ in huis? Kijk eens of een glazen deur met ijzeren frame zou passen. Of een houten werkbank voor in de keuken. Combineer deze spullen met kussens van vilt of ander zacht materiaal. En let op de kleur: Om de zwarte, industrie-look wat te verzachten is het helemaal geen gek idee om hier een mooie volle kleur tegenover te zetten. En dat hoeft helemaal geen knal-kleur te zijn. Zo creëer je jouw eigen, persoonlijke sfeer, die past in jouw huis. Dan maakt het niet zoveel uit of je in een groot landhuis woont of in een rijtjes-huis. Mix je eigen persoonlijkheid met de nieuwe meubels, vergeet bloemen en planten niet en zie daar…. jouw huis in industriële sferen.