WABI SABI

Wabi Sabi: De schoonheid van imperfectie

Dingen weglaten, puur, echt, eerlijke materialen, duurzaam, de schoonheid van niet compleet zijn en de kracht van vergankelijkheid; daar gaat het over. Deze levensfilosofie wordt ook vertaald naar design, a-symmetrische patronen, minimalisme, soberheid, eenvoud en werken met verschillende structuren en vormen. Een tegenhanger van de perfect gestylde interieurs, die de afgelopen jaren hip waren. Niet alles hoeft perfect te zijn. Juist imperfectie, dat rauwe randje geeft karakter. Aan jou als persoon, aan meubels en aan je interieur.

Liefde voor natuur
Wabi Sabi staat ook voor liefde voor de natuur en bijvoorbeeld ouder worden. Denk maar eens aan natuurlijke materialen die langzaam verweren of verkleuren zoals hout. Of leer wat mooier wordt naarmate de tijd verstrijkt. Een koper voorwerp dat langzaam oxideert; een prachtige turquose kleur komt naar voren. Zie je het al voor je? Zie je al hoe mooi zo’n item in je interieur kan staan? Een uniek stuk, juist omdat het imperfect is. Een meubelstuk wat een verhaal verteld: ‘nog van mijn oma gekregen’, dat deukje komt door…’ Koester ze en combineert ze met nieuwe materialen en zachte accessoires.

Al deze invloeden staan o.a. voor Wabi Sabi. Accepteren dat niets blijft zoals het nu is. Alles verandert, we worden allemaal ouder en je daartegen verzetten heeft echt geen zin. Niet alles hoeft perfect te zijn en leef in het hier-en-nu. En… het sluit mooi aan bij de trend ‘Combineren’.

Top Trend 2019: Alles combineren

Nou ja, bíjna alles. Het is wel belangrijk je eigen goede smaak te raadplegen. De trend is ‘combineren en maak het persoonlijk’. Laat zien wie je bent en waar je voor staat. Wat wil jij benadrukken en uitdragen. Natuurlijke materialen die lang mee kunnen gaan? Duurzaamheid? Noem het maar op.

Stap 1: Kijk eens goed in je huis rond en zet wat dingen bij elkaar waarvan je in eerste instantie denkt dat het niet zo goed past. Wie weet vind je zo ergens op zolder onverwacht die eye-catcher voor je interieur.

In de loop der tijd verzamel je niet alleen meubelstukken, maar ook verschillende accessoires; pak ze er weer eens bij! De kleuren curry geel, warm rood, donkerblauw en -groen blijven net als in 2018 ook nu helemaal hip. En paars gaat ook weer meedoen.

Stap 2: Maak spannende en gewaagde kleurcombinaties. Luister naar je gevoel. Wat vind je mooi? En waarom? Maak het persoonlijk.
Mix and Match een robuuste kast met warme kleuraccenten en zachte materialen tot je jouw ideale combinatie gevonden hebt. En vul de open vakken van een kast eens met totaal andere spullen, of met in het oog springende mooie voorwerpen. Dat zorgt voor een nieuwe ‘look’.

Multifunctioneel

Stap 3: Kijk bij het verschuiven eens met andere ogen naar je meubelstukken. Kun je ze op een andere manier inzetten in je interieur? Een smal dressoir of een sidetable bijvoorbeeld. Misschien zijn ze wel te gebruiken als klein bureautje of eettafelje. Of als extraatje in de hal.

Warm en stoer

Of ‘zacht en pittig’; dat gaat allemaal goed samen.
Stap 4: Zoek de balans. Laat een nieuwe combinatie een paar dagen staan en beslis dan pas of die je bevalt. Zo niet… maak een nieuwe combi. Laat ook je planten meeverhuizen. Zij blijven een belangrijk accessoir voor je interieur. Blijf schuiven en uitproberen. En blijf open staan voor duurzame, slimme energiebesparende gadgets.

Overzicht

Raak je met je verzameling spullen toch het overzicht een beetje kwijt? Denk dan eens aan het inhuren van een stylist. Dat lijkt misschien wat overdreven of duur, maar niks is minder waar. Een stylist die goed naar je luistert en kritische vragen stelt, is het geld meestal dubbel en dwars waard. Op de site van de beroepsvereniging voor de Nederlandse interieur- en vastgoedstylist BNS Crisp , vind je stylisten die professioneel met hun vak willen omgaan en het niet zien als een uit de hand gelopen hobby. Zij willen bijblijven met hun vakkennis en zij volgen trainingen en workshops om hun kennis te vergroten. Wie weet krijg je met een paar handige tips net dat advies wat je interieur even nodig had.

Mix stijlen

De New Vintage meubels van Rootsmann met een industriële ‘look and feel’, sluiten goed aan bij de retro-invloeden die dit jaar ook weer populair zijn. Heb jij al zo’n meubelstuk in huis? Of heb je een meubel van Rootsmann een nieuwe plek kunnen geven in je interieur? Gecombineerd met totaal andere accessoires en spullen? Stuur ons eens een foto van het resultaat. Wij zijn benieuwd naar jouw persoonlijk uitstraling op de plek waar jij je thuisvoelt.